Cechy i zastosowanie popularnych gatunków wełny

rękawiczki wełniane
Wełna kojarzona jest przede wszystkim z zimowymi swetrami czyi szalikami. Jest miękka i bardzo ciepła, stąd często wykorzystywana jest właśnie w taki sposób. Dla osób, które lubią robić coś na drutach, stanowi główny produkt, z którego wytwarzają swoje rękodzieła. Ze względu na swoje właściwości, stosowana jest na dużą skalę w przemyśle odzieżowym, w produkcji na przykład płaszczy. Duży wybór kolorystyczny i jakościowy to atuty opisywanego materiału.

owca na wełnę
Autor: Damien Pollet
Źródło: http://www.flickr.com
Wełna jest produktem w pełni naturalnym, który pozyskiwany jest z sierści zwierząt. Z kolei wełna gotowana to rodzaj wełny, który poddany został działaniu temperatury, pod wpływem której skurczył się. Tym sposobem osiąga się efekt większego zbicia tkaniny (zobacz https://fashioncolors.pl/150-tkanina-bawelniana-aksamit). Wełna gotowana wykorzystywana jest do produkcji szali, nakryć głowy i okryć wierzchnich (lamalama.pl/).

Ten rodzaj wełny wyróżnia się dobrym zatrzymywaniem ciepła, co sprawia, że odzież z niego wykonana sprawdza się nawet podczas bardzo niskich temperatur. Co więcej, plusem tego typu tkaniny jest również mniejsza podatność na wnikanie w strukturę materiału zabrudzeń, a także mniejsza alergiczność. Produkty z niej wykonane nie powoduję, że skóra swędzi bądź pojawiają na niej alergiczne zmiany. Dlatego produkty z wełny wracają do łask. Coraz szersze stosowanie tego materiału w produkcji odzieży świadczy o tym, iż jest to materiał niezastąpiony oraz ponadczasowy. Rozmaitość wzorów i barw sprawia, że każdy znajdzie wełnę idealną dla siebie.
Posted on: Marzec 8, 2018, by : admin