Cechy i zastosowanie popularnych gatunków wełny

rękawiczki wełniane
Wełna kojarzona jest przede wszystkim z zimowymi swetrami czyi szalikami. Jest miękka i bardzo ciepła, stąd często wykorzystywana jest właśnie w taki sposób. Dla osób, które lubią robić coś na drutach, stanowi główny produkt, z którego wytwarzają swoje rękodzieła. Ze względu na swoje właściwości, stosowana jest na dużą skalę w przemyśle odzieżowym, w produkcji na przykład płaszczy. Duży wybór kolorystyczny i jakościowy to atuty opisywanego materiału.

owca na wełnę
Autor: Damien Pollet
Źródło: http://www.flickr.com
Wełna jest produktem w pełni naturalnym, który pozyskiwany jest z sierści zwierząt. Z kolei wełna gotowana to rodzaj wełny, który poddany został działaniu temperatury, pod wpływem której skurczył się. Tym sposobem osiąga się efekt większego zbicia tkaniny. Wełna gotowana wykorzystywana jest do produkcji szali, nakryć głowy i okryć wierzchnich (lamalama.pl/).

Ten rodzaj wełny wyróżnia się dobrym zatrzymywaniem ciepła, co sprawia, że odzież z niego wykonana sprawdza się nawet podczas bardzo niskich temperatur. Co więcej, plusem tego typu tkaniny jest również mniejsza podatność na wnikanie w strukturę materiału zabrudzeń, a także mniejsza alergiczność. Produkty z niej wykonane nie powoduję, że skóra swędzi bądź pojawiają na niej alergiczne zmiany. Dlatego produkty z wełny wracają do łask. Coraz szersze stosowanie tego materiału w produkcji odzieży świadczy o tym, iż jest to materiał niezastąpiony oraz ponadczasowy. Rozmaitość wzorów i barw sprawia, że każdy znajdzie wełnę idealną dla siebie.
Posted on: Sierpień 18, 2017, by : admin